Zupa pomidorowa z cieciorką

Pyszna, pełna zdrowych warzyw, rozgrzewająca zupa, na którą przepis znalazłam na blogu Kornik w kuchni. Nie zmieniłam prawie nic, poza tym, że makaron podałam osobno i nie gotowałam go w zupie. Polecam 🙂

Zupa ta nadaje się także dla osób będących na diecie Montignaca, jeśli użyjemy makaronu z mąki z pełnego przemiału.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała marchewka (dałam dwie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 puszka cieciorki
  • sól i pieprz oraz papryka do smaku
  • oliwa do smażenia
  •  makaron np. typu świderki

Wykonanie:

Marchew, cebulę oraz seler drobno pokroić i podsmażyć w garnku na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać kolejną minutę. Następnie wlać pokrojone pomidory wraz z sokiem oraz bulion. Zagotować, zmniejszyć gaz i  gotować pod przykryciem  ok. 20 minut. Po tym czasie dodać odsączoną cieciorkę. Całość gotować jeszcze przez 5 minut, doprawić solą, pieprzem i papryką. Podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego 🙂