Zupa pomidorowa z cieciorką
Pyszna, pełna zdrowych warzyw, rozgrzewająca zupa, na którą przepis znalazłam na blogu Kornik w kuchni. Nie zmieniłam prawie nic, poza tym, że makaron podałam osobno i nie gotowałam go w zupie. Polecam 🙂
Zupa ta nadaje się także dla osób będących na diecie Montignaca, jeśli użyjemy makaronu z mąki z pełnego przemiału.
![](https://kuchennewzlotyiupadki.pl/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif)
Składniki:
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mała marchewka (dałam dwie)
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 puszka cieciorki
- sól i pieprz oraz papryka do smaku
- oliwa do smażenia
- makaron np. typu świderki
Wykonanie:
Marchew, cebulę oraz seler drobno pokroić i podsmażyć w garnku na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać kolejną minutę. Następnie wlać pokrojone pomidory wraz z sokiem oraz bulion. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodać odsączoną cieciorkę. Całość gotować jeszcze przez 5 minut, doprawić solą, pieprzem i papryką. Podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego 🙂