Babka orzechowa i życzenia :)
Przepis znalazłam u Dorotus. Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki” zorganizowanej przez Mirabelkę.
Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową):
- 250 g masła lub margaryny (zmniejszyłam ilość do 200g i myślę, że tyle w zupełności wystarczy)
- pół szklanki wody
- szklanka cukru (może być czubata)
- 1 cukier waniliowy – 16 g
- szklanka mąki
- szklanka zmielonych orzechów laskowych lub innych (u mnie laskowe)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 50 g posiekanych orzechów laskowych lub innych
- 2 płaskie łyżki kakao
Wykonanie:
Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować (mieszając) do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika, przestudzić (masa może być lekko ciepła). Produkty sypkie: mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do przestudzonej masy maślanej dosypać przesiane składniki, składniki sypkie, dodać żółtka oraz posiekane orzechy – wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przelać do formy na babkę z kominkiem, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut (do tzw. “suchego patyczka”). Ostudzić. Gotową babkę można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Smacznego 🙂