Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Bardzo smaczne ciasto, na które przepis znalazłam u Atinki. Oryginalnie pochodzi on z forum Cin-cin i jest autorstwa Bajaderki. Przepyszne, kremowe, kwaskowate nadzienie, przykryte smaczną i słodką bezą. Czego chcieć więcej?
Tak jak Atinka, zmniejszyłam ilość cukru w nadzieniu do 3/4 szklanki i uważam, że była to wystarczająca ilość. Jedyne zastrzeżenie mam do spodu: ciasto wyszło mi trochę zbyt twarde. Następnym razem zrobię je z mojego sprawdzonego przepisu na kruche ciasto. No i beza oczywiście po wyjęciu z piekarnika opadła…no ale kto by się przejmował takimi szczegółami :)Ciasto dedykuję wszystkim mamom z okazji ich święta 🙂

Jest to również moja druga propozycja w ramach akcji “Rabarbar” prowadzonej przez Olciaky.

Składniki (na blaszkę o wymiarach 20×30 cm):

Ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół kostki masła

Nadzienie:

  • 3/4 szklanki cukru (u Bajaderki było go 1 i 1/2 szklanki)
  • 1/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • szklanka słodkiej śmietanki (u mnie 36%)
  • 4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki
  • 1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki

Beza:

  • 6 białek
  • pół szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekanym masłem, aż utworzą się drobne grudki – tak jak na kruszonkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i jej dno wylepić przygotowaną mieszanką, dobrze wciskając ją w dno formy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.

Nadzienie:

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier oraz sól. Żółtka roztrzepać, wymieszać ze śmietanką i połączyć z suchymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180ºC, przez około godzinę.

Beza:

Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder, a następnie wyłożyć ją na upieczone ciasto. Całość piec jeszcze przez około 10 – 15 minut, aż beza się zrumieni. Smacznego:-)