Makaron ze szpinakiem
Dziś dla odmiany szpinak mrożony. Używam go równie często jak świeżego, choć nie do każdej potrawy się nadaje (sałatki z niego przecież nie zrobimy ;)) Do makaronu pasuje jednak idealnie i pozwala na ekspresowe przygotowanie obiadu. Obowiązkowo z dużą ilością czosnku i gałki muszkatołowej. Przepis (choć to może zbyt szumnie powiedziane) jest wersją najprostszą z możliwych. W wersjach rozbudowanych można dodać to, co akurat znajduje się pod ręką: kawałek fety, pleśniowego sera, mascarpone czy choćby smażonego kurczaka. W każdej z tych wersji będzie smacznie, zapewniam Was 🙂
Makaron ze szpinakiem dodaję również do zabawy “Viva la pasta2”.
Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- kilka łyżek śmietany
- kilka ząbków czosnku
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
- łyżka masła
- makaron
Wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i dusimy chwilę do rozmrożenia i wyparowania większości wody. Następnie dolewamy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy czosnkiem, gałką, solą i pieprzem. Gotowy sos mieszamy z gorącym makaronem. Smacznego 🙂