Pizza ze szpinakiem, pieczarkami i papryką

Moją piątą i ostatnią propozycją w ramach zabawy “Czas na szpinak” jest wegetariańska pizza. Muszę przyznać, że byłam sceptycznie do niej nastawiona, ale okazało się, że niepotrzebnie. Wyszła tak pyszna, że zjedliśmy ją od razu z mężem na obiad, mimo, że była pokaźnych rozmiarów 🙂 Ciasto wyrobiła za mnie maszyna do pieczenia chleba, więc wszystko poszło sprawnie i szybko. Polecam 🙂

Składniki:

Ciasto (przepis pochodzi z książeczki z przepisami, dołączonej do maszyny do pieczenia chleba; podaję ilości z jakich ja je przygotowałam):

  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 600 g mąki
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży

Sos pomidorowy (przepis zaczerpnięty do Liski):

  • 230 g pomidorów z puszki
  • łyżka oliwy
  • drobno posiekany ząbek czosnku (ja dałam dwa)
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz

Dodatkowo:

  • kilka pieczarek
  • cebula
  • pół czerwonej papryki
  • duży pęczek świeżego szpinaku
  • mozzarella
  • dwa ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto (metoda dla maszynistów):

Umieścić składniki w formie do pieczenie w następującej kolejności: woda, oliwa, sól, mąka i na końcu drożdże. Umieścić formę w urządzeniu i wybrać program wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’ (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosnące; czas trwania: około 1,5 h). W międzyczasie przygotować sos i resztę składników.

Sos:

Wszystkie jego składniki włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i podgrzewać kolejne 10 minut.

Szpinak dokładnie przebrać, wypłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Dusić na patelni z łyżką oliwy ok. 4-5 minut, aż lekko “zwiędnie”. Doprawić do smaku czosnkiem i gałką muszkatołową. Zestawić z ognia.
Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, paprykę w paski, cebulę w krążki. Na oliwie podsmażyć krótko cebulę, dodać pieczarki i paprykę. Całość smażyć razem przez 3-4 minuty.
Mozzarellę zetrzeć na tarce.

Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła. Ułożyć je na papierze do pieczenia i posmarować sosem pomidorowym. Posypać połową startej mozzarelli. Na wierzchu ułożyć podsmażony szpinak oraz pieczarki z cebulą i papryką. Posypać resztą mozzarelli.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni. Wstawić do niego pustą blachę, nagrzać ją. Gdy będzie bardzo gorąca, umiescić na niej pizzę. Piec przez około 10-15 minut. Smacznego 🙂

Czas na szpinak!