Pizza ze szpinakiem, pieczarkami i papryką
Składniki:
Ciasto (przepis pochodzi z książeczki z przepisami, dołączonej do maszyny do pieczenia chleba; podaję ilości z jakich ja je przygotowałam):
- 300 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 600 g mąki
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
Sos pomidorowy (przepis zaczerpnięty do Liski):
- 230 g pomidorów z puszki
- łyżka oliwy
- drobno posiekany ząbek czosnku (ja dałam dwa)
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- pieprz
Dodatkowo:
- kilka pieczarek
- cebula
- pół czerwonej papryki
- duży pęczek świeżego szpinaku
- mozzarella
- dwa ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto (metoda dla maszynistów):
Sos:
Wszystkie jego składniki włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i podgrzewać kolejne 10 minut.
Szpinak dokładnie przebrać, wypłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Dusić na patelni z łyżką oliwy ok. 4-5 minut, aż lekko “zwiędnie”. Doprawić do smaku czosnkiem i gałką muszkatołową. Zestawić z ognia.
Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, paprykę w paski, cebulę w krążki. Na oliwie podsmażyć krótko cebulę, dodać pieczarki i paprykę. Całość smażyć razem przez 3-4 minuty.
Mozzarellę zetrzeć na tarce.
Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła. Ułożyć je na papierze do pieczenia i posmarować sosem pomidorowym. Posypać połową startej mozzarelli. Na wierzchu ułożyć podsmażony szpinak oraz pieczarki z cebulą i papryką. Posypać resztą mozzarelli. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni. Wstawić do niego pustą blachę, nagrzać ją. Gdy będzie bardzo gorąca, umiescić na niej pizzę. Piec przez około 10-15 minut. Smacznego 🙂