Zielona frittata
Zielona frittata to smaczny pomysł na nietypowy obiad lub kolację. Przepis na nią znalazłam u Olgi Smile. Oprócz szpinaku znaleźć w niej można również pyszną chrupiąca cukinię i słodki groszek. Swoim kolorem przypomina nam, że ciągle jeszcze mamy upragnioną, ciepłą wiosnę 🙂
Składniki:
- 6 jajek
- garść blanszowanych liści szpinaku (dałam dwie duże garście świeżego szpinaku)
- dwie garście mrożonego groszku (dałam pół opakowania)
- 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach (dałam 4)
- 2 cebulki dymki
- 1 mała cukinia
- pół pora
- sól, pieprz
Wykonanie:
Świeży szpinak zanurzyć na 2-3 minuty we wrzącej wodzie. Groszek również blanszować przez ok. 2 minuty. W misce wymieszać szpinak, groszek, pociętą
dymkę, cukinię pokrojoną w kostkę i pora z odrobiną soli i pieprzu. Do warzyw dodać jajka i całość
dokładnie wymieszać. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pokrojonymi ziemniakami i zalać
mieszaniną zielonych warzyw i jajek. Zapiekać w piekarniku około 20
minut w temperaturze 200 stopni (ja piekłam troszkę dłużej, ok. 35 minut). Podawać na ciepło lub na zimno, pociętą w
trójkąty lub małe kwadraty. Smacznego 🙂
dymkę, cukinię pokrojoną w kostkę i pora z odrobiną soli i pieprzu. Do warzyw dodać jajka i całość
dokładnie wymieszać. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pokrojonymi ziemniakami i zalać
mieszaniną zielonych warzyw i jajek. Zapiekać w piekarniku około 20
minut w temperaturze 200 stopni (ja piekłam troszkę dłużej, ok. 35 minut). Podawać na ciepło lub na zimno, pociętą w
trójkąty lub małe kwadraty. Smacznego 🙂