Zielona frittata

Zielona frittata to smaczny pomysł na nietypowy obiad lub kolację. Przepis na nią znalazłam u Olgi Smile. Oprócz szpinaku znaleźć w niej można również pyszną chrupiąca cukinię i słodki groszek. Swoim kolorem przypomina nam, że ciągle jeszcze mamy upragnioną, ciepłą wiosnę 🙂

Składniki:

  • 6 jajek
  • garść blanszowanych liści szpinaku (dałam dwie duże garście świeżego szpinaku)
  • dwie garście mrożonego groszku (dałam pół opakowania)
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach (dałam 4)
  • 2 cebulki dymki
  • 1 mała cukinia
  • pół pora
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Świeży szpinak zanurzyć na 2-3 minuty we wrzącej wodzie. Groszek również blanszować przez ok. 2 minuty. W misce wymieszać szpinak, groszek, pociętą
dymkę, cukinię pokrojoną w kostkę i pora z odrobiną soli i pieprzu. Do warzyw dodać jajka i całość
dokładnie wymieszać. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pokrojonymi ziemniakami i zalać
mieszaniną zielonych warzyw i jajek. Zapiekać w piekarniku około 20
minut w temperaturze 200 stopni (ja piekłam troszkę dłużej, ok. 35 minut).  Podawać na ciepło lub na zimno, pociętą w
trójkąty lub małe kwadraty. Smacznego 🙂

Czas na szpinak!