Pancakes z malinami

Dawno nie robiłam żadnych pancakesów. W sobotę jednak nie miałam pomysłu na obiad, a że w warzywniaku kupiłam śliczne maliny, postanowiłam dodać je do placuszków. Przepis znalazłam u Majanki. Wyszły przepyszne! Polane syropem klonowym zawojowały moje serce. Polecam na szybki letni obiad lub śniadanie :))

Składniki (ja robiłam z podwójnej porcji):

  • szklanka mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1i 1/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 jajko roztrzepane
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • 20g roztopionego masła
  • ok. 200g świeżych malin
  • ew. cukier puder lub syrop klonowy do podania

Wykonanie:

W jednym naczyniu wymieszać ze sobą sypkie składniki: przesianą mąkę, cukier puder oraz proszek od pieczenia. W drugim połączyć składniki mokre: roztrzepane jajko, maślankę, miód i roztopione masło. Wmieszać w to maliny. Zawartość  obu naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Placki smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu) z obu stron na złoty kolor. Można posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym. Smacznego 🙂