Ciasto drożdżowe z wiśniami

Przepis na to ciasto już kiedyś podawałam, ale myślę, że jest na tyle dobre, że mogę spokojnie przytoczyć go jeszcze raz. Poprzednia wersja była z truskawkami, dziś propozycja z wiśniami. Jest to idealny przepis na ciasto drożdżowe dla wszystkich, którzy nie mają dużo czasu i ochoty na zagniatanie ciasta i czekanie, aż wyrośnie. Jeśli macie maszynę do pieczenia chleba, zrobienia  prawdziwego drożdżowego ciasto to pikuś. Wszystko polega na wrzucenia składników do maszyny i poczekaniu ok. 1,5 godziny, aż  ciasto będzie gotowe i będzie można wstawić je do piekarnika 🙂

Przepis znalazłam u Dorotus. Dodaję go do akcji Mirabelki “W wiśniowym sadzie”.

Składniki:

  • 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g)
  • szklanka letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny (pominęłam tym razem)
  • szczypta soli
  • wydrylowane wiśnie (u mnie ok. 1 kg)

Kruszonka:

  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy – 16
  • pół kostki roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (pominęłam tym razem)

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne,
sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania
ciasta ‘dough’ (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosnące;
czas trwania: około 1,5 h).  W międzyczasie przygotować kruszonkę.
Wymieszać sypkie produkty i zalać je gorącym i roztopionym
masłem. Dokładnie połączyć i wyrobić palcami na kruszonkę.

Po
skończeniu programu ciasto wyjąć z maszyny i krótko wyrobić. Ułożyć je w
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i
wysypanej bułką tartą. Na cieście ułożyć dość gęsto wiśnie, posypać
kruszonką. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec w temperaturze
180°C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka (u mnie piekło się
około godziny). Smacznego 🙂