Ogórek w zalewie sezamowej
Przepis znaleziony u Majanki, wywodzący się z kuchni japońskiej. Podawałam go razem z wieprzowiną, o której mowa w następnym poście. Całkiem nowe doświadczenie…ciekawe i nawet smaczne.
Jest to moja kolejna propozycja w ramach akcji “Z widelcem po Azji” zorganizowaną przez Irenę i Andrzeja.
Składniki:
- 1 świeży ogórek (długi)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
- ostra suszona papryczka do zaostrzenia smaku
- nasiona sezamu do posypania
Wykonanie:
Ogórka umyć ze skórką i pokroić w grubsze słupki. Włożyć do woreczka foliowego, dodać olej sezamowy i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ostrą suszoną papryczkę. Woreczek zawiązać i włożyć do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Przed podaniem posypać ziarnami sezamu. Smacznego 🙂