Penne z grillowaną cukinią, pomidorami i serem feta

Fantastyczny pomysł na przepyszną pastę 🙂 Przepis znalazłam na blogu Kulinarne Spotkania. Warto z niego skorzystać, zwłaszcza teraz, gdy trwa sezon na cukinie i pomidory smakują tak jak nigdy 🙂 Polecam 🙂

Przepis dodaję do akcji “Cukinia 2011” prowadzonej przez Edith.


Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 2 średnie cukinie
  • 2 pomidory
  • ok. 100 g sera feta
  • liście bazylii (u mnie suszona bazylia i świeża natka pietruszki)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól, pieprz, u mnie dodatkowo oregano

Wykonanie:

Cukinie umyć, osuszyć i pokroić na plastry grubości ok. 5 mm. Oprószyć delikatnie solą, skropić oliwą, posypać oregano i grillować z obu stron na patelni grillowej. Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki, ser feta pokruszyć lub pokroić w małą kostkę, natkę posiekać. Do gorącego makaronu dodać grillowaną cukinię, pomidory, fetę, natkę, suszoną bazylię i oliwę z oliwek.  Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego 🙂