Penne z grillowaną cukinią, pomidorami i serem feta
Fantastyczny pomysł na przepyszną pastę 🙂 Przepis znalazłam na blogu Kulinarne Spotkania. Warto z niego skorzystać, zwłaszcza teraz, gdy trwa sezon na cukinie i pomidory smakują tak jak nigdy 🙂 Polecam 🙂
Przepis dodaję do akcji “Cukinia 2011” prowadzonej przez Edith.
Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 2 średnie cukinie
- 2 pomidory
- ok. 100 g sera feta
- liście bazylii (u mnie suszona bazylia i świeża natka pietruszki)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól, pieprz, u mnie dodatkowo oregano
Wykonanie:
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić na plastry grubości ok. 5 mm. Oprószyć delikatnie solą, skropić oliwą, posypać oregano i grillować z obu stron na patelni grillowej. Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki, ser feta pokruszyć lub pokroić w małą kostkę, natkę posiekać. Do gorącego makaronu dodać grillowaną cukinię, pomidory, fetę, natkę, suszoną bazylię i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego 🙂