Wieprzowina słodko-kwaśna z papryką i prażonymi ziarnami sezamu
Szukałam przepisu na szybki i nieskomplikowany obiad i znalazłam go u Panny Malwinny. Oryginalnie pochodzi on ze strony BBC Good Food. Danie było smaczne, ale mnie osobiście nie zachwyciło. Mężowi smakowało bardziej. Podałam ją z ogórkiem w zalewie sezamowej. I może w sumie tu był problem? Za dużo sezamu na jeden raz? Niemniej polecam do wypróbowania, bo warto przekonać się, jak smakuje mięso w połączeniu z miodem i sezamem 🙂
Jest to również moja propozycja w ramach akcji “Z widelcem po Azji” zorganizowaną przez Irenę i Andrzeja.
Składniki:
- 300 g wieprzowiny (dałam 500g schabu)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- pół czerwonego chilli pozbawionego pestek i posiekanego w plasterki (dałam suszoną papryczkę chilli)
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki miodu
- łyżka ziaren sezamu uprażonego na suchej patelni (dałam dwie łyżki)
- 6 łyżek zimnej wody
- olej do smażenia
Wykonanie:
Schab oraz papryki pokroić w podłużne paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić mięso oraz papryki i smażyć ok. 5-6 minut. W misce połączyć sok z limonki, miód, sos sojowy, papryczkę chili, uprażony sezam, 6 łyżek zimnej wody i mąkę kukurydzianą. Gotową mieszankę wlać na patelnię i gotować chwilkę, aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego 🙂