Tort tiramisu
Osobne słowo jeszcze o samym biszkopcie. Piekłam go z TEGO przepisu. Bez dodatku proszku, z samej mąki, jajek i cukru. Wyszedł naprawdę idealnie. Wysoki, nie opadł podczas pieczenia, puszysty..no i jaka frajda podczas rzucania nim o podłogę. Polecam wypróbowanie tego przepisu 🙂
Składniki:
Biszkopt (tortownica 20-22 cm)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa:
- 750 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- 160 ml bardzo mocnej, gorzkiej kawy (ponieważ pominęłam likier, zrobiłam 250 ml kawy rozpuszczalnej z 3 czubatych łyżeczek)
- 80 ml likieru kawowego (pominęłam)
- 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Gotowe ciasto wlać do tortownicy, w której dno wyłożono uprzednio papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować).Piec w temperaturze 160 – 170 stopni około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 – 4 blaty. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Masa oraz poncz:
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać (łyżką lub krótko mikserem). Ostudzoną kawę wymieszać z likierem.
Złożenie tortu:
Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć go 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce. Smacznego 🙂