Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym
Przepis na te pulpeciki znalazłam u Edysi79. Bardzo nam smakowały i jeszcze nieraz na pewno zagoszczą one w mojej kuchni.
Jest to moja kolejna propozycja w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- sól i pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia
- dwa ząbki czosnku (to mój dodatek)
- łyżka masła i oliwa do smażenia
Sos:
- woda lub bulion warzywny ( u mnie bulion)
- 1-2 marchewki
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- pół pęczka koperku
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła. Wymieszać z mięsem. Dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, roztrzepane jajko, sól, pieprz oraz przeciśnięty czosnek. Masę dokładnie wyrobić i uformować z niej małe pulpeciki. Każdy z nich obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony. Zalać wodą lub bulionem (do 3/4 wysokości pulpetów). Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, przykryć i dusić do miękkości. Zaprawić śmietaną wymieszaną ze szczyptą soli i dwoma rodzajami mąki. Zagotować, dodać posiekany koperek. Smacznego 🙂
Na zdjęciu poniżej typowy polski obiad: pulpeciki z sosem koperkowym podane z kaszą gryczaną, buraczkami i surówką z kiszonych ogórków. Pychotka 🙂