Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym

Przepis na te pulpeciki znalazłam u Edysi79. Bardzo nam smakowały i jeszcze nieraz na pewno zagoszczą one w mojej kuchni.

Jest to moja kolejna propozycja w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • dwa ząbki czosnku (to mój dodatek)
  • łyżka masła i oliwa do smażenia

Sos:

  • woda lub bulion warzywny ( u mnie bulion)
  • 1-2 marchewki
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku 

Wykonanie:

Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła. Wymieszać z mięsem.  Dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, roztrzepane jajko, sól, pieprz oraz przeciśnięty czosnek.  Masę dokładnie wyrobić i uformować z niej małe pulpeciki.  Każdy z nich obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony. Zalać wodą lub bulionem (do 3/4 wysokości pulpetów). Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, przykryć i dusić do miękkości. Zaprawić śmietaną wymieszaną ze szczyptą soli i dwoma rodzajami mąki. Zagotować, dodać posiekany koperek. Smacznego 🙂
Na zdjęciu poniżej typowy polski obiad: pulpeciki z sosem koperkowym podane z kaszą gryczaną, buraczkami i surówką z kiszonych ogórków. Pychotka 🙂

Gotujemy po polsku!