Piernik marchewkowy

Wilgotne, miękkie i aromatyczne ciasto, na które przepis znalazłam ostatnio u Majanki. Z kubkiem gorącej herbaty idealnie umila oczekiwania na święta… 🙂

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki startej marchewki
  • szklanka cukru
  • szklanka oliwy
  • 3 jajka (dałam 4)
  • po czubatej łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • czubata łyżeczka kakao
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika (to mój dodatek)
  • garść ulubionych bakalii (u mnie sparzone wcześniej rodzynki i skórka pomarańczowa)

Wykonanie:

Oliwę zmiksować z cukrem na jednolitą masę. W trakcie ubijania dodawać sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon i przyprawę do piernika) oraz jajka. Na końcu dodać startą marchewkę oraz bakalie. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem,wysypać bułką tartą i wylać do niej ciasto.  Piec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto można polukrować lub udekorować polewą czekoladową. Smacznego 🙂