Piernikowe pancakes z żurawiną
Znalezione na blogu u Mirabelki. Smaczne, intensywnie pachnące korzennymi przyprawami. Takie malutkie świąteczne preludium 🙂 Od siebie dodałam garść suszonej żurawiny i żałuję, że nie dałam jej więcej..
Jest to moja propozycja w Majankowym “Festiwalu Pierniczków”.
Składniki (robiłam z podwójnej porcji):
- 1 niepełna szklanka mąki (dałam więcej, bo ciasto wyszło trochę za rzadkie)
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 35g stopionego masła
- garść suszonej żurawiny (to już mój dodatek)
Wykonanie:
W misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać/zmiksować, aby nie było grudek. Placuszki smażyć na suchej teflonowej patelni, na średnim ogniu, do zrumienienia. Smacznego 🙂