Piernikowe pancakes z żurawiną

Znalezione na blogu u Mirabelki. Smaczne, intensywnie pachnące korzennymi przyprawami. Takie malutkie świąteczne preludium 🙂 Od siebie dodałam garść suszonej żurawiny i żałuję, że nie dałam jej więcej..

Jest to moja propozycja w Majankowym “Festiwalu Pierniczków”.

Składniki (robiłam z podwójnej porcji):

  • 1 niepełna szklanka mąki (dałam więcej, bo ciasto wyszło trochę za rzadkie)
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 35g stopionego masła
  • garść suszonej żurawiny (to już mój dodatek)

Wykonanie:

W misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać/zmiksować, aby nie było grudek. Placuszki smażyć na suchej teflonowej patelni, na średnim ogniu, do zrumienienia. Smacznego 🙂