Sylwestrowe przekąski
Zmodyfikowana wersja Caprese:
Mozzarellę i pomidory posypałam posiekanymi oliwkami wymieszanymi z natką pietruszki i polałam sosem z oliwy z oliwek, aromatyzowanej bazylią, wymieszanej z suszoną bazylią i oregano. Pycha 🙂
Koreczki z salami:
Zamiast tradycyjnych koreczków, przygotowałam inne: z salami, ogórka i serka. Nie wyglądają może bardzo apetycznie, ale były naprawdę smaczne. Pomysł stąd.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem:
Przeprosiłam się też z ciastem francuskim i przygotowałam wytrawne ślimaczki. Były dobre, ale przypominały mi w smaku jajecznicę 😉 Ot, takie luźne skojarzenie 🙂 Przepis na nie wzięłam z opakowania ciasta.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 15 dkg gotowanej szynki
- 1 cebula
- natka pietruszki lub szczypiorek
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 1 jajko
- 15 dkg żółtego sera
- pieprz, sól
Wykonanie:
Szynkę i cebulę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce, zieleninę poszatkować. Wszystko wymieszać ze śmietaną, białkiem i przyprawami. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, posmarować je nadzieniem, pozostawić brzegi do sklejenia. Zawijać jak strudel, kroić w plastry o grubości 2-3 cm, lekko spłaszczyć i układać na blaszce. Posmarować rozkłóconym żółtkiem i piec przez 15-18 minut w temp 200-220 stopni. Smacznego 🙂