Zapiekanka z brokułami i kalafiorem

Przepyszna zapiekanka, na którą przepis znalazłam na forum Zuzla. Istnieje tam pod nazwą “Kalafior po szwedzku”. Ja trochę zmieniłam w tym przepisie: dodałam brokuły i pieczarki, podwoiłam ilość sosu i dodałam do niego czosnek. Wyszło przepysznie 🙂 Podejrzewam, że w sezonie, gdy zamiast mrożonek, można użyć świeżych warzyw, będzie jeszcze lepsza. Zdecydowanie polecam i na pewno zapiekanka ta wchodzi na stałe do naszego menu 🙂

Jest to danie tłuszczowe, odpowiednie w I fazie Montignaca.

Składniki:

  • kalafior i brokuły (u mnie opakowanie 450g mrożonego kalafiora i 400g mrożonych brokułów; w sezonie koniecznie świeże warzywa)
  • kilka pieczarek
  • ok. 150g chudej szynki

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • ser żółty (u mnie chyba ze 150g)
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, oregano

Wykonanie:

Kalafiora i brokuły lekko podgotować w osolonym wrzątku. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Szynkę pokroić w małe kawałki, ser zetrzeć na tarce. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Podgotowane warzywa wyłożyć w naczyniu do zapiekania, na nie ułożyć pieczarki i połowę szynki. Na wierzchu rozprowadzić cały sos, Posypać resztą szynki. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut (do ładnego zrumienienia). Smacznego 🙂