Czekoladowy serek vel krem, zgodny z Montignaciem (prawie jak Nutella :))

Uwielbiam naleśniki z nutellą oraz wszelkimi czekoladowymi kremami. Szukałam jej zamiennika, którego mogłabym bez problemu używać na diecie. Zrobiona latem nutella ze śliwek jest smaczna, ale troszkę się już mi przejadła. Poszperałam troszkę w sieci i znalazłam to cudo. Czekoladowy serek wg przepisu podanego przez Reve82 jest przepyszny 🙂 Reve82 znalazła przepis na forum Zuzla, a tam z kolei jako źródło podają TEN blog. Krem pasuje idealnie do wspomnianych już naleśników, ale dobrze smakuje też na kanapce.

Składniki:

  • 100g serka białego homogenizowanego (0% tłuszczu)
  • 5 – 6 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka fruktozy (lub syrop z agawe do smaku)
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka chudego (dodawać partiami – ja całkiem pominęłam)

Wykonanie:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Płynne mleko dodawać partiami na końcu, tak aby otrzymać pożądaną konsystencję serka. Ilość fruktozy oraz kakao również można zmienić pod siebie. Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Smacznego 🙂