Muffiny potrójnie czekoladowe

Przepyszne muffiny, na które przepis znalazłam u Dorotus. Najlepsze zaraz po upieczeniu, z lekko roztopionymi drobinkami czekolady, ale na drugi dzień  również są smaczne. Polecam wszystkim czekoladoholikom 🙂

Jest to moja propozycja w ramach “Czekoladowego weekendu” zorganizowanego po raz kolejny przez Beę.

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g kakao (dałam 20g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
  • 100 g białej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
  • 2 duże jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g brązowego cukru
  • 85 g masła, roztopionego

Wykonanie:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz brązowy cukier. W drugim składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę oraz roztopione i przestudzone masło. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto nałożyć do wyłożonych papilotkami foremek (do 3/4 wysokości), piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, do tzw. suchego patyczka. Smacznego 🙂