Zupa krem marchewkowo-porowa
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula (dałam dwie)
- 1 ząbek czosnku (dałam dwa)
- 300 g białych i jasnozielonych części porów
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 kg marchewki
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku lub 1-2 łyżeczki słodkiej i 1 łyżeczka ostrej papryki (dałam dwie łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki ostrej oraz trochę suszonej papryczki chilli)
- sól morska
- 3 szklanki (750 ml) wody mineralnej lub bulionu (u mnie bulion)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 i 1/2 szklanki (375 ml) mleka
- sól, pieprz
- dodatkowo: kremowa śmietanka, makaron (pominęłam te dodatki, zamiast nich dałam grzanki)
Wykonanie:
Masło roztopić, dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją przez około 7 minut, mieszając od czasu do czasu na umiarkowanym ogniu. Dodać czosnek pokrojony na plasterki, a po minucie pory pokrojone na kawałeczki. Wlać oliwę i dusić razem przez chwilę, aż pory nieco zmiękną. Następnie dodać obraną i pokrojoną marchewkę, cukier, czerwoną paprykę i sól. Dusić warzywa mieszając co jakiś czas przez kilka minut. Wlać wodę lub bulion, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień do małego, przykryć garnek i gotować przez około 30-45 minut, aż marchewka będzie miękka. Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodając sok z cytryny i mleko. Doprawić do smaku. Podawać z kremówką i makaronem lub grzankami. Smacznego 🙂