Cudawiankowe naleśniki (przepis podstawowy)

Pewnie jak większość z Was, naleśniki zawsze robiłam “na oko”. Trochę mleka, mąki, jajka…Za rzadkie ciasto? Dosypać mąki. Za gęste? Dodać mleka itd. Aż w końcu  jakiś czas temu znalazłam przepis idealny. Od tego momentu naleśniki smażę zawsze zgodnie z proporcjami podanymi przez Cudawianki. Wychodzą świetnie.  Przepis zapisuję tutaj, co by nie szukać go więcej, gdy nachodzi mnie ochota na naleśniki 🙂 Naprawdę polecam 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 2-3 krople oleju
  • 2 plus 1/4 szklanki maki
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki (łącznie z olejem) wymieszać mikserem na jednolitą masę. Smażyć cienkie naleśniki, z obu stron na rumiano,  na dobrze rozgrzanej  patelni teflonowej. Smacznego 🙂