Cudawiankowe naleśniki (przepis podstawowy)
Pewnie jak większość z Was, naleśniki zawsze robiłam “na oko”. Trochę mleka, mąki, jajka…Za rzadkie ciasto? Dosypać mąki. Za gęste? Dodać mleka itd. Aż w końcu jakiś czas temu znalazłam przepis idealny. Od tego momentu naleśniki smażę zawsze zgodnie z proporcjami podanymi przez Cudawianki. Wychodzą świetnie. Przepis zapisuję tutaj, co by nie szukać go więcej, gdy nachodzi mnie ochota na naleśniki 🙂 Naprawdę polecam 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
- 2-3 krople oleju
- 2 plus 1/4 szklanki maki
- 3 jajka
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki (łącznie z olejem) wymieszać mikserem na jednolitą masę. Smażyć cienkie naleśniki, z obu stron na rumiano, na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej. Smacznego 🙂
Coś mi się wydaje, że warto spróbować:P Mniam!
Warto, oj warto 🙂