Francuskie ślimaczki z serem i rodzynkami

Smaczne ciasteczka, na które przepis znalazłam na blogu Cudawianki. Idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce nam się spędzać godzin w kuchni 🙂

Składniki:

  • 500g blok ciasta francuskiego
  • garść rodzynek
  • 250g serka trzykrotnie zmielonego (u mnie quark)
  • cukier puder do smaku
  • 1 jajko

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na prostokąt.  Serek wymieszać z cukrem pudrem do smaku. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć z nadmiaru wody i wymieszać z serkiem. Tak przygotowanym nadzieniem posmarować rozwałkowane ciasto (ze strony, od której będziemy zaczynać rolowanie, posmarować mniejszaą ilością serka,  żeby ciasto dopiekło się w środku). Całość zwinąć w rulon. Pokroić na plastry okolo 2 cm, rozpłaszczyć ręką. Gotowe ślimaczki rozłożyć na blaszce posypanej mąką i   posmarować je rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Przełożyć na drugą stronę, posmarować jajkiem i piec jeszcze ok. 5 minut. Smacznego 🙂