Francuskie ślimaczki z serem i rodzynkami
Smaczne ciasteczka, na które przepis znalazłam na blogu Cudawianki. Idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce nam się spędzać godzin w kuchni 🙂
Składniki:
- 500g blok ciasta francuskiego
- garść rodzynek
- 250g serka trzykrotnie zmielonego (u mnie quark)
- cukier puder do smaku
- 1 jajko
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Serek wymieszać z cukrem pudrem do smaku. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć z nadmiaru wody i wymieszać z serkiem. Tak przygotowanym nadzieniem posmarować rozwałkowane ciasto (ze strony, od której będziemy zaczynać rolowanie, posmarować mniejszaą ilością serka, żeby ciasto dopiekło się w środku). Całość zwinąć w rulon. Pokroić na plastry okolo 2 cm, rozpłaszczyć ręką. Gotowe ślimaczki rozłożyć na blaszce posypanej mąką i posmarować je rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Przełożyć na drugą stronę, posmarować jajkiem i piec jeszcze ok. 5 minut. Smacznego 🙂