Pasta twarogowo-tuńczykowa (zgodna z MM)
Jest to już trzecie smarowidło na kanapki na moim blogu z tuńczykiem w roli głównej (dwa poprzednie znajdziecie tutaj: z fetą oraz z selerem naciowym). Tym razem towarzyszą mu twaróg oraz przecier pomidorowy. Pasta wyszła smaczna, aczkolwiek w dalszym ciągu numerem jeden jest jak dla mnie ta z fetą. Na razie żadna inna nie dorasta jej do pięt 🙂
Przepis na tą pastę znalazłam na forum Zuzla. Jest to idealny pomysł na węglowodanowe śniadanie na diecie Montignaca.
Przepis na tą pastę znalazłam na forum Zuzla. Jest to idealny pomysł na węglowodanowe śniadanie na diecie Montignaca.

Składniki:
- kostka (ok.200g) chudego twarogu 0% tłuszczu
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- przecier pomidorowy (u mnie niecała łyżka)
- szczypiorek lub cebulka (u mnie pokrojona cebulka i natka pietruszki)
- czosnek (u mnie dwa ząbki)
- przyprawy wedle gustu (dałam sól,dużo pieprzu i trochę papryki)
Wykonanie:
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę oraz natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Twaróg wymieszać z tuńczykiem oraz posiekanymi składnikami. Dodać przecier. Wszystko dokładnie wymieszać na pastę. Doprawić do smaku. Gotową pastą posmarować pieczywo. Smacznego 🙂