Pikantny gulasz z kurczaka z chorizo i ciecierzycą

To było moje pierwsze spotkanie z hiszpańską kiełbasą chorizo i coś mi się wydaje, że nie ostatnie 🙂 Kupiłam kiedyś  z ciekawości jej kawałek i szczerze mówiąc nie wiedziałam, jak ja spożytkować. Poszperałam w necie w poszukiwaniu przepisu na danie obiadowe..widziałam mnóstwo makaronów, pizzę, omlety..ale to ciągle nie było to, na co miałam ochotę. W końcu na stronie Pobite gary znalazłam ciekawą recepturę na gulasz. Pogoda za oknem była kiepska i taki ciepły i rozgrzewający posiłek był strzałem w dziesiątkę. Całość wyszła pysznie. Tłuszcz wytopiony z chorizo nadał potrawie ciekawej nuty, kumin i papryka też zrobiły swoje. Sos w smaku przypominał mi trochę leczo. Nie miałam wędzonej papryki, a zamiast mieszanki przyprawowej chili dodałam za radą autorki: kumin, słodką paprykę i chili. Gulasz podałam z kuskusem, ale myślę, że będzie też dobrze smakował z ryżem lub po prostu z chrupiącą bagietką. Zdjęcia może i nieciekawe, ale wiecie, że trudno zrobić ładne i apetyczne zdjęcia nieciekawemu gulaszowi, prawda? 😉


Składniki:

  • łyżka oliwy
  • 200 g chorizo
  • 500 g udek kurczaka (dałam 2 filety z kurczaka)
  • cebula (dałam dwie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżeczki łagodnej mieszanki przyprawowej chili (nie miałam, dałam więc zamiast niej: 2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki kruszonego chilli)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (pominęłam)
  • puszka krojonych pomidorów
  • 300  ml rosołu z kurczaka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • sól, pieprz (u mnie dodatkowo suszona kolendra)

Wykonanie:

Chorizo pokroić w plasterki, kurczaka na małe kawałki, paprykę w paski, cebule w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć kiełbasę, aż wytopi się z niej tłuszcz. Dodać kurczaka i obsmażyć na sporym ogniu. Zmniejszyć ogień i dorzucić cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć razem 10 minut na małym ogniu, do momentu, aż cebula zmięknie. Następnie wsypać przyprawy i posmażyć razem jeszcze przez minutę. Pod koniec dodać pomidory, rosół i ciecierzycę osączoną z zalewy. Gotować całość na niewielkim ogniu bez przykrycia około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. Smacznego 🙂