Zapiekanka z ziemniaków

Smaczna, choć nie rewelacyjna. Przepis na nią znalazłam u Edysi. Zaciekawił mnie dodatek curry do sosu. Zmieniłam w składzie wędzony boczek na szynkę i dodałam kawałek czerwonej papryki.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 300 g wędzonego boczku (dałam szynkę)
  • 300 g ostrego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz, curry, tarta bułka
  • od siebie dodałam kawałek czerwonej papryki

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Podgotować je przez kilka minut w osolonym wrzątku. Cebule pokroić w cienkie krążki i zeszklić je na łyżce masła. Szynkę i paprykę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła i posypać tartą bułką. Układać w nim ziemniaki, przesypując cebulą, szynką, papryką i tartym serem (część sera odłożyć).
Przygotować sos: jajka roztrzepać ze śmietaną, solą, pieprzem i łyżeczką curry. Dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać potrawę w naczyniu. Wierzch posypać odłożonym serem. Zapiekać przez około 30 minut w 200 stopniach. Smacznego 🙂