Ananasy w cieście kokosowym
Przepyszne placuszki…słodki ananas zatopiony w kokosowym cieście..Po prostu poezja 🙂 Przepis na niego znalazłam u Majanki. Zrobiłam je na szybki obiad, w jeden z tych dni, kiedy byłam sama w domu (czyt.bez małżonka) i nie chciało mi się zbytnio wysilać przygotowując posiłek. Niestety, w puszce, która stała w lodówce, zamiast spodziewanych kilku plastrów ananasa, znalazłam tylko dwa (gdzie podziała się reszta, mogę się tylko domyślać :)), dlatego z reszty przygotowanego ciasta, usmażyłam zwykłe placki. Też były smaczne 🙂 Koniecznie do powtórzenia. Polecam 🙂
Składniki:
- puszka ananasów (plasterki)
- 1 jajko
- 30g cukru
- 115g mąki
- 100g soku ananasowego (z puszki, można zastąpić mlekiem)
- 30g wiórek kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajko zmiksować z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok lub mleko. Całość zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać (ciasto powinno być dość gęste). Plastry ananasa obtaczać w cieście i smażyć na patelni z obu stron. Smacznego 🙂
I placuszki, już bez ananasów, powstałe z reszty ciasta: