Cannelloni ze szpinakiem, pieczarkami i sosem pomidorowym
Składniki:
Sos pomidorowy (zrobiłam z 1,5 porcji):
- puszka pomidorów (ok. 400 g)
- ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki oregano
- pół łyżeczki cukru (to mój dodatek)
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (to mój dodatek)
Farsz:
- 250 g pieczarek
- 400 g młodych liści szpinaku, przebranych i umytych
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
- 200 g sera ricotta lub białego sera (u mnie ricotta)
- szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- ok. 300 g (ok. 12 rurek) makaronu cannelloni przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- ok. 200-300 g mozzarelli, startej na tarce
Wykonanie:
Sos:
Na rozgrzanej oliwie przez około 30 sekund podsmażać czosnek. Dodać pomidory, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać przyprawy. Wymieszać i odstawić.
Farsz:
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć je na suchej patelni (ok. 10-12 minut czyli tak długo, aż wyparuje z nich woda). Następnie dodać masło, a kiedy roztopi się ono, szpinak i czosnek. Doprawić gałką muszkatołową. Po ok. 3-4 minutach, zdjąć z ognia. Odcisnąć na sicie nadmiar wody, przełożyć z powrotem na patelnię, dodać ricottę. Dokładnie wymieszać.
Żaroodporną formę posmarować masłem. Na jej dno wlać połowę sosu pomidorowego. Rurki makaronu napełniać farszem. Ułożyć je w formie, polać resztą sosu, posypać startą mozzarellą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-30 minut. Wyjmujemy, kiedy makaron będzie miękki. Smacznego 🙂