Cannelloni ze szpinakiem, pieczarkami i sosem pomidorowym

Wspólne szpinakowanie czas zacząć 🙂 Moją pierwszą propozycją jest pyszne cannelloni czyli makaronowe rurki, nadziewane masą ze szpinaku, pieczarek i sera ricotta. Wszystko to zapieczone pod sosem pomidorowym oraz mozzarellą. Brzmi pysznie? Uwierzcie mi, takie właśnie było: wręcz nieziemsko dobre 🙂 Nie wiem czy na drugi dzień nawet nie lepsze..Przepis znalazłam u Liski. Nie potrafiłam zrobić ładnych zdjęć tej zapiekance..rurki po upieczeniu nie prezentowały się zbyt fotogenicznie, ale zapewniam, że smaku to nie zmieniło 😉 Dwa pierwsze zdjęcia przedstawiają potrawę przed zapieczeniem, dwa następne: po wyjęciu z piekarnika, gotową do zjedzenia. Polecam 🙂

Składniki:

Sos pomidorowy (zrobiłam z 1,5 porcji):

  • puszka pomidorów (ok. 400 g)
  • ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki cukru (to mój dodatek)
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (to mój dodatek)

Farsz:

  • 250 g pieczarek
  • 400 g młodych liści szpinaku, przebranych i umytych
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 200 g sera ricotta lub białego sera (u mnie ricotta)
  • szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • ok. 300 g (ok. 12 rurek) makaronu cannelloni przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • ok. 200-300 g mozzarelli, startej na tarce

Wykonanie:

Sos:

Na rozgrzanej oliwie przez około 30 sekund podsmażać czosnek. Dodać pomidory, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać przyprawy. Wymieszać i odstawić.

Farsz:

Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć je na suchej patelni (ok. 10-12 minut czyli tak długo, aż wyparuje z nich woda). Następnie dodać masło, a kiedy roztopi się ono, szpinak i czosnek. Doprawić gałką muszkatołową. Po ok. 3-4 minutach, zdjąć z ognia. Odcisnąć na sicie nadmiar wody, przełożyć z powrotem na patelnię, dodać ricottę. Dokładnie wymieszać.

Żaroodporną formę posmarować masłem. Na jej dno wlać połowę sosu pomidorowego. Rurki makaronu napełniać farszem. Ułożyć je w formie, polać resztą sosu, posypać startą mozzarellą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-30 minut. Wyjmujemy, kiedy makaron będzie miękki. Smacznego 🙂

Czas na szpinak!