Filet z kurczaka w wiórkach kokosowych

Kurczak panierowany w wiórkach kokosowych, zamiast w tradycyjnej bułce tartej, a następnie upieczony w piekarniku. Prosto, smacznie i niebanalnie 🙂

Przepis dodaję do akcji “Kokosowe szaleństwo” prowadzonej przez Alex27 oraz “Panierka inna niż zwykle” prowadzonej przez Franky.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • jajko
  • wiórki kokosowe
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, słodka papryka

Wykonanie:

Filety umyć, osuszyć i oprószyć przyprawami z obu stron. Obtoczyć je w rozkłóconym jajku, a następnie w wiórkach kokosowych (należy dobrze docisnąć je ręką do mięsa). Tak przygotowane filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-30 minut. Smacznego 🙂