Filet z kurczaka w wiórkach kokosowych
Kurczak panierowany w wiórkach kokosowych, zamiast w tradycyjnej bułce tartej, a następnie upieczony w piekarniku. Prosto, smacznie i niebanalnie 🙂
Przepis dodaję do akcji “Kokosowe szaleństwo” prowadzonej przez Alex27 oraz “Panierka inna niż zwykle” prowadzonej przez Franky.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- jajko
- wiórki kokosowe
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
Filety umyć, osuszyć i oprószyć przyprawami z obu stron. Obtoczyć je w rozkłóconym jajku, a następnie w wiórkach kokosowych (należy dobrze docisnąć je ręką do mięsa). Tak przygotowane filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-30 minut. Smacznego 🙂