Gnocchi verde czyli gnocchi ze szpinaku i ricotty
Składniki:
- 225 g sera ricotta
- 1,5 szklanki mąki
- 1 duże jajko
- pół szklanki startego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- 500 g świeżego szpinaku
Sos:
- 5 łyżek masła
- 4-5 listków świeżej szałwii
- pół szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Szpinak przebrać, dokładnie umyć, wrzucić do wrzątku i podgotować przez około 3 minuty. Przełożyć na durszlak, dobrze odsączyć i wystudzić. Kiedy już lekko wystygnie bardzo dobrze wycisnąć – tak, żeby prawie wody w nim nie zostało i drobniutko posiekać. W misce wymieszać ricottę (jeżeli jest bardzo mokra, odsączyć ją na sitku), starty parmezan, szpinak, jajko i sól. Dodać 1 szklankę mąki i wymieszać. W razie potrzeby dosypywać pozostałą mąkę, ale tylko tyle, aby uzyskać miękkie i niezbyt klejące ciasto (nie wyrabiać ciasta za długo, bo kluseczki będą twarde i gumiaste).
Gotowe ciasto podzielić na 4 części i z każdej z nich utworzyć cienki wałeczek (na grubość palca) i pokroić na małe, dwucentymetrowe kluseczki. Wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować 1 – 2 minuty, aż zaczną wypływać na powierzchnie.
W międzyczasie przygotować sos. Masło rozpuścić, dodać do niego całe listki szałwii, lekko przyprawić sola i pieprzem. Gotowe kluseczki przełożyć do ogrzanej miski, polać sosem, posypać startym parmezanem i podawać. Smacznego 🙂