Tarta szpinakowa z mozzarellą

Smaczny pomysł na szybką kolację. Przepis znalazłam TUTAJ. Tarta na kolana może mnie nie powaliła i z pewnością wymaga jeszcze dopracowania, ale wyszedł z tego całkiem przyzwoity posiłek, którego główną zaletą jest z pewnością szybkość wykonania.

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • czosnek (dałam 4 ząbki)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • kulka sera mozzarella
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia
  • masło

Wykonanie:

Formę na tartę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Spód z ciasta podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 8-10 minut (ja dodatkowo spód obciążyłam fasolą, aby nie urósł mi zbytnio). Szpinak rozmrozić na patelni. Gdy odparuje z niego woda,  dodać łyżkę masła, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i gałką muszkatołową.

Przygotować masę serowo-jajeczną. Śmietanę wymieszać z roztrzepanym jajkiem i pokrojoną w kostkę mozzarellą. Doprawić do smaku.

Na podpieczony spód z ciasta francuskiego nałożyć szpinak (najpierw jednak zdjąć z niego fasolę ;)) Wierzch zalać masą. Tartę piec w 180 stopniach przez około 25 minut, do czasu aż wierzch będzie ścięty. Smacznego 🙂

Czas na szpinak!