Pieczarki faszerowane szpinakiem i fetą
Bardzo fajny pomysł na ciepłą przystawkę. W internecie znalazłam kilka przepisów na tak przyrządzone pieczarki, ale żaden mi do końca nie pasował. Zrobiłam więc swoją własną wersję, kierując się zawartością lodówki, i muszę przyznać, że wyszło całkiem smacznie Jedyne moje zastrzeżenie to to, że farsz był jak na mój gust zbyt rzadki i po upieczeniu, nie dało się elegancko przekroić takiej pieczarki. Może dodać do niego trochę bułki tartej następnym razem? Zobaczymy
Danie to nadaje się jako danie tłuszczowe dla osób będących na diecie Montignaca.

Składniki (farszu wyszło mi za dużo, jak na 12 pieczarek, dlatego następnym razem zmniejszę jego ilość o 1/4):
- 12 dużych pieczarek
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 100 g fety
- kawałek żółtego sera
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
- starty parmezan
- oliwa
Wykonanie:
Pieczarki dokładnie wytrzeć ściereczką, odciąć ich nóżki i drobno je posiekać. Łyżeczką lekko wydrążyć pieczarki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej posiekaną cebulę i posiekane nóżki pieczarek. Zdjąć z patelni. Wrzucić na nią zamrożony szpinak. Smażyć go tak długo, aż odparuje z niego woda, Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Dodać podsmażone nóżki pieczarek z cebulą i pokruszoną fetę. Wymieszać. Gotowym farszem wypełnić kapelusze pieczarek. Posypać je startym parmezanem i żółtym serem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Smacznego 

I przed zapieczeniem:
