Kolorowa sałatka z ogórków, papryki i marchwi
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 3 duże cebule
- 2 pietruszki
- 0,5 kg marchwi
- 3 papryki, najlepiej różnych kolorów, u mnie żółta i czerwona
- duży pęczek natki pietruszki
- pół główki czosnku
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki oleju
- po kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego
- sól do smaku (ja dałam chyba z 1,5 łyżki)
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć, nie obierać i pokroić w plasterki. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w półplasterki, a paprykę w nieduże paski. Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek pokroić w cienkie plasterki lub drobno posiekać (co kto woli). Wszystkie warzywa umieścić w dużej misce, dodać posiekaną natkę pietruszki, czosnek, sól, cukier, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie. Wlać olej oraz ocet. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 3 h. Po tym czasie umieścić sałatkę w słoikach. Zalać ją sokiem, który się wytworzył, podczas stania. Zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 20 minut. Smacznego 🙂