Surówka europejska
Takie zwykłe, proste składniki, a taki niezwykły efekt 🙂 Przepis na tą surówkę znalazłam na blogu Moje pasje. Zrobiłam ją właśnie teraz, bo ogórki i młodą marchew o tej porze roku znaleźć można w mojej kuchni codziennie. To połączenie smaków okazało się bardzo trafione i na pewno jeszcze nie raz do nich wrócę. Od siebie dodałam czosnek i myślę, że był to dobry pomysł. Najlepiej smakowała nam schłodzona przez kilka chwil w lodówce. Myślę, że można ją też z powodzeniem zaserwować na grillu 🙂
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 4-5 ogórków gruntowych
- 4-5 marchewek
- kopiata łyżka koperku posiekanego (dałam dwie)
- 1 łyżka śmietany
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku (to już mój dodatek)
Wykonanie:
Marchewki i ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać odsączoną kukurydzę, posiekany koperek, śmietanę, majonez i czosnek. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Wymieszać. Smacznego 🙂