Risotto z cukinią i marchewką
Przepyszne risotto. Przepis na nie znalazłam na blogu VegKitchen. Troszkę zmodyfikowałam sposób przyrządzenia, dodałam od siebie kilka składników i wyszło cudnie. Polecam 🙂
Składniki:
- dwie cukinie: u mnie zielona i żółta (w oryginale jedna cukinia)
- 3 marchewki (w oryginale 2)
- 2 cebule
- 250 g ryżu arborio (w oryginale 2 torebki)
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- bulion – w sumie nie wiem ile go zużyłam, myślę, że litr powinien wystarczyć (w oryginale 1/2 l wody)
- sól, pieprz, bazylia
- 2 łyżki parmezanu (to mój dodatek)
- łyżka masła (to mój dodatek)
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinie, marchew oraz cebulę pokroić w kostkę (cukinii nie obierać, tylko dobrze umyć). Na dużej patelni podsmażyć na oleju cebulę, gdy się już zeszkli dodać marchewkę. Po kilku minutach dodać cukinię i posmażyć razem przez kilka minut. Następnie na patelnię wrzucić surowy ryż i smażyć do momentu, aż będzie szklisty. Podlać dwoma chochelkami bulionu i gotować pod przykryciem. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodać następną chochelkę. Postępować tak, aż do momentu, gdy ryż i warzywa będą miękkie. Pod koniec wlać sok pomidorowy. Odparować, by risotto nie było zbyt wodniste. Dodać przyprawy, parmezan i masło. Wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Podawać ciepłe. Smacznego 🙂