Sałatka z buraków, papryki i cebuli

Przepis od teściowej. Buraczki wyszły dobre, choć następnym razem zmniejszę trochę ilość cukru. Ja robiłam z połowy porcji i otrzymałam 8 słoiczków.

Składniki:

  • 6 kg buraków
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli

Zalewa:

  • 0,5 l octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Buraki ugotować, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić. Składniki zalewy zagotować. Dodać do niej paprykę, gotować kilka minut. Po tym czasie dodać cebulę i znów chwilę pogotować. Na końcu dodać buraki. Wszystko razem wymieszać. Wkładać do słoiczków. Pasteryzować 10 minut. Smacznego 🙂