Małe co nieco czyli trzy pomysły na szybkie przekąski
Banał. Każdy to zna, większość z nas lubi. Wystarczy parówkę owinąć gotowym ciastem francuskim, posmarować rozbełtanym żółtkiem i wsadzić na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Czasami można posypać je jeszcze po wierzchu np. ziarnami sezamu. Ja pokusiłam się o trochę bardziej fantazyjne zawinięcie całości. Pomysł znalazłam na blogu Kuchnia Broni. Zwykłe parówki prezentują się w ten sposób o wiele lepiej, nieprawdaż? 🙂
Rogaliki z szynką i serkiem topionym:
Kolejne wykorzystanie ciasta francuskiego, tym razem w formie rogalików. Pomysł zaczerpnięty z bloga In my coffee kitchen. Ciasto francuskie należy pokroić w trójkąty. Każdy trójkąt posmarować topionym serkiem (np. z ziołami). Położyć na nim pół plasterka szynki, zwinąć, nadając kształt rogalika. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec 15 minut w 190 stopniach.
Smaczne i łatwe w wykonaniu. Należy tylko pamiętać, aby zwijać je od szerszego brzegu..ja zapomniałam jak widać i moje rogaliki nie prezentują się najlepiej 😉
Pomidorowe saturny:
Na tym samym blogu znalazłam też pomysł na pomidorowe saturny. Pomidory koktajlowe połączone z ogórkiem..śmiesznie proste..ale bardzo efektowne 🙂