Marcepanowe ciasto z gruszkami

Bardzo smaczne ciasto, na które przepis znalazłam na blogu Zielenina. Piekłam je w mniejszej blaszce niż zalecana i dlatego musiałam wydłużyć czas pieczenia o prawie 20 minut. Lekko mi się z tego powodu ciasto z wierzchu spiekło, no ale w smaku to niczemu nie przeszkadzało. Gruszki z marcepanem tworzą bardzo fajne połączenie..naprawdę warto wypróbować, zwłaszcza teraz, kiedy wciąż mamy sezon na te owoce.

Składniki (forma o średnicy ok. 26cm, ja piekłam w takiej o średnicy 23):

  • pół kilograma gruszek (ale mogą być też jabłka lub śliwki)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g masy marcepanowej
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g  (dałam pół na pół zwykły z brązowym)
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 3 średnie jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Posypka:

  • 2 łyżki cukru (u mnie brązowy)
  • duża szczypta cynamonu (u mnie pół łyżeczki)
  • ewentualnie cukier puder do posypania (pominęłam)

Wykonanie:

Gruszki obrać, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych Ponacinać je na głębokość 1 cm (lub po prostu w plasterki) i ułożyć w misce z sokiem z cytryny (sokiem dokładnie obtoczyć owoce, gdyż zapobiegnie to ich ściemnieniu). Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach i utrzeć na jednolitą masę z miękkim masłem. Kontynuując ucieranie, dodawać cukier, cukier waniliowy, aromat oraz po jednym jajku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia  oraz solą. Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć gruszki, lekko je dociskając. Posypać  dwoma łyżkami cukru wymieszanymi z cynamonem. Piec  ok. 30 minut w piekarniki nagrzanym do 200 stopni (u mnie piekło się ok. 50 minut, ze względu na użytą mniejszą blaszkę). Smacznego 🙂