Risotto z cukinią i marchewką

Przepyszne risotto. Przepis na nie znalazłam na blogu VegKitchen.  Troszkę zmodyfikowałam sposób przyrządzenia, dodałam od siebie kilka składników i wyszło cudnie. Polecam 🙂

Składniki:

  • dwie cukinie: u mnie zielona i żółta (w oryginale jedna cukinia)
  • 3 marchewki (w oryginale 2)
  • 2 cebule
  • 250 g ryżu arborio (w oryginale 2 torebki)
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • bulion – w sumie nie wiem ile go zużyłam, myślę, że litr powinien wystarczyć (w oryginale 1/2 l wody)
  • sól, pieprz, bazylia
  • 2 łyżki parmezanu (to mój dodatek)
  • łyżka masła (to mój dodatek)
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinie, marchew oraz cebulę pokroić w kostkę (cukinii nie obierać, tylko dobrze umyć). Na dużej patelni podsmażyć na oleju cebulę, gdy się już zeszkli dodać marchewkę. Po kilku minutach dodać cukinię i posmażyć razem przez kilka minut. Następnie na patelnię wrzucić surowy ryż i smażyć do momentu, aż będzie szklisty. Podlać dwoma chochelkami bulionu i gotować pod przykryciem. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodać następną chochelkę. Postępować tak, aż do momentu, gdy ryż i warzywa będą  miękkie. Pod koniec wlać sok pomidorowy. Odparować, by risotto nie było zbyt wodniste. Dodać przyprawy, parmezan i masło. Wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Podawać ciepłe. Smacznego 🙂