Sałatka z buraków, papryki i cebuli
Przepis od teściowej. Buraczki wyszły dobre, choć następnym razem zmniejszę trochę ilość cukru. Ja robiłam z połowy porcji i otrzymałam 8 słoiczków.
Składniki:
- 6 kg buraków
- 1 kg papryki
- 1 kg cebuli
Zalewa:
- 0,5 l octu
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Buraki ugotować, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić. Składniki zalewy zagotować. Dodać do niej paprykę, gotować kilka minut. Po tym czasie dodać cebulę i znów chwilę pogotować. Na końcu dodać buraki. Wszystko razem wymieszać. Wkładać do słoiczków. Pasteryzować 10 minut. Smacznego 🙂