Sos słodko-kwaśny
Kolejny przepis uzyskany od teściowej. Sos ten robi u niej w domu furorę. I ja też po spróbowaniu zakochałam się w nim od razu. Poszperałam w necie i okazało się, że przepis ten znaleźć można też na forum Cin-Cin, gdzie podała go Villanelle, a Ona z kolei wyszperała go na forum Wielkie Żarcie. Ja podaję wersję zmodyfikowaną już przez moją teściową, po wersję oryginalną odsyłam do linków podanych wyżej. Z podanej ilość składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 500 ml. Następnym razem z pewnością podwoję tą ilość i dodam od siebie pędy bambusa, może marchewkę..i chyba trochę mniej cukru. Sos jest idealny, gdy nie mamy czasu na długie stanie przy kuchni. Otwieramy wtedy taki słoiczek, dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka, gotujemy ryż i mamy gotowy obiad 🙂 Polecam 🙂
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka ananasów
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki cukru (w oryginale 3 szklanki)
- 3/4 szklanki octu (w oryginale szklanka)
- 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- 1/4 łyżki chili z torebki (w oryginale 1/2 łyżki)
- 1/2 łyżka curry (w oryginale 1 łyżka)
- 1/2 łyżki pieprzu (w oryginale 1 łyżka)
- 1 łyżka czosnku mielonego (w oryginale 6 ząbków czosnku)
- 2 łyżki musztardy
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Po godzinie dodać sól, pokrojoną w kostkę paprykę oraz ananasa, kukurydzę, musztardę, ocet, cukier oraz przyprawy. Gotować razem przez 30 minut, mieszając co jakiś czas. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody lub soku z ananasa i dodać do sosu. Zagotować. Gorący sos wkładać do słoików. Pasteryzować 20 minut. Smacznego 🙂