Krajanka serowo-dyniowa

Do czego m.in. potrzebne mi było dyniowe puree? Ano do tej pysznej krajanki 🙂 Przepis na nią pochodzi z magazynu Bon Appétit. Zmodyfikowała go Bajaderka. Piekły je już m.in. Dorotus, Majanka, Atinka, Cuda.wianki. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Okruchy na wierzchu tak dobre, że wyjadałam je zaraz po upieczeniu i bałam się, że nie zostanie ich wystarczająco dużo do posypania ciasta 🙂 Jedynie co do spodu mam małe zastrzeżenie, bo wyszedł wg mnie ciut za twardy. No i warstwa śmietanowa u mnie była bardzo cienka. Ale generalnie ciasto bardzo mi smakowało i polecam wszystkim amatorom pomarańczowych wypieków 🙂

Jest to moja kolejna propozycja w ramach Festiwalu Dyni 2012.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 szklanka orzechów pekan (u mnie orzechy włoskie)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • szczypta soli

Masa serowo-dyniowa:

  • 225 g serka kremowego Philadelphia
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • ja dodałam jeszcze dużą łyżkę mąki ziemniaczanej, bo moja masa była bardzo rzadka

Polewa śmietanowa:

  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Ciasto i okruszki na wierzch:

Zimne masło posiekać z cukrem, mąką oraz solą (można też zmiksować w malakserze, aż powstaną spore okruszki). Dodać orzechy i drobno posiekać. Wsypać płatki owsiane i miksować, aż ciasto zacznie tworzyć wilgotne grudki (ja wyrobiłam wszystko palcami). 1 szklankę powstałych okruszków odłożyć. Resztę okruszków wsypać do kwadratowej formy o wymiarach 23 x 23 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wyspanej bułką tartą) i wylepić nimi dno. Podpiec na lekko rumiany kolor, przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Odłożone okruszki rozsypać na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w tej samej temperaturze do lekkiego zrumienienia, mieszając od czasu do czasu, około 5 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

W międzyczasie przygotować masę serowo – dyniową:

Wszystkie składniki masy powinny być w temperaturze pokojowej. Należy je ze sobą  zmiksować na gładką masę i wylać na ciepły spód. Piec około 20 minut, aż masa się zetnie na środku, a brzegi zaczną się lekko unosić.
Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym. Rozprowadzić równo po gorącym cieście. Wstawić do piekarnika i piec dodatkowe 5 minut. Ciasto wystudzić. Gdy będzie zimne, posypać je upieczonymi wcześniej okruszkami, lekko wciskając je w masę. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Smacznego 🙂