Kurczak z dynią i pieczarkami
Przepyszny pomysł na jesienny obiad. Przepis na tego kurczaka pochodzi z Kwestii Smaku. Może na moim zdjęciu tego nie widać, ale jest to naprawdę rewelacyjne danie. Kurczak połączony z kawałkami dyni, podsmażonymi pieczarkami i kremową śmietanką. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie 🙂
Danie dodaję do Festiwalu Dyni 2012.
Składniki:
- 2 duże pojedyncze piersi kurczaka
- 700 g dyni (zważonej ze skórą); około 450 g samego miąższu
- 300 g pieczarek
- 1 nieduża cebula (dałam dwie)
- 600 ml bulionu warzywnego
- 125 ml śmietanki kremowej 30%
- 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego) – u mnie spora szczypta suszonego własnoręcznie tymianku, który dostałam od mojego taty
- 3 łyżki mąki
- 2 i 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć je solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie obtoczyć w niej filety, odstawić. Dynię pokroić na kilka mniejszych kawałków. Obkroić ze skóry, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na kawałki (np. plasterki lub ósemki). Cebulę pokroić w kosteczkę. W szerokim garnku roztopić 1 łyżkę masła. Podsmażyć na nim na większym ogniu mięso (przez około 2 minuty z obu stron bez mieszania, aż od spodu lekko się zrumienią). Gotowe wyjąć na talerz. Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez około 1 – 2 minuty, aż będą zrumienione, odłożyć na talerz. Do garnka włożyć dynię, pół łyżki masła, posolić i podsmażać przez około 2 – 3 minuty. Na dyni położyć piersi kurczaka i podgrzewać razem przez 1 – 2 minuty, uważając aby dynia się nie przypaliła. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Nie mieszać energicznie. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu (danie ma delikatnie bulgotać) przez około 3 minuty, aż dynia będzie miękka. Do miseczki wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać natkę pietruszki i delikatnie przemieszać. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać np. z puree ziemniaczanym lub ryżem. Smacznego 🙂