Racuszki z dynią i jabłkami

Dyniowo u mnie ostatnio…ale co zrobić..miałam naprawdę bardzo dużą dynię 😛 Przepis na te placuszki znalazłam tutaj, ale sporo pozmieniałam. Zrobiłam z większej porcji, dodałam cynamon i ubite białka. Smakowały zarówno mi, jak i mojej córeczce. Opinii męża nie znam, bo nie przepada za plackami z dodatkiem jabłek 🙂 Zdjęcie nieciekawe, ale robiłam je późnym wieczorem, a wtedy światło pozostawia wiele do życzenia.

Jest to moja kolejna propozycja w ramach Festiwalu Dyni 2012.

Składniki:

  • 50 dag dyni 
  • 3 jabłka 
  • mąka (dałam ok. 1,5 szklanki, ale ilość trzeba regulować samemu, patrząc, aby ciasto nie było za rzadkie, ani zbyt gęste – ciasto ma ładnie oblepić dynię i jabłka)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru 
  • szczypta soli 
  • łyżeczka cynamonu
  • tłuszcz do smażenia
  •  ew. cukier puder do posypania

Wykonanie:

Dynię  i jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać żółtka utarte z cukrem, szczyptę soli oraz mąkę. Na koniec wmieszać pianę ubitą z białek.  Smażyć placki na rozgrzanej patelni na złoto z obu stron.Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂