Racuszki z dynią i jabłkami
Dyniowo u mnie ostatnio…ale co zrobić..miałam naprawdę bardzo dużą dynię 😛 Przepis na te placuszki znalazłam tutaj, ale sporo pozmieniałam. Zrobiłam z większej porcji, dodałam cynamon i ubite białka. Smakowały zarówno mi, jak i mojej córeczce. Opinii męża nie znam, bo nie przepada za plackami z dodatkiem jabłek 🙂 Zdjęcie nieciekawe, ale robiłam je późnym wieczorem, a wtedy światło pozostawia wiele do życzenia.
Jest to moja kolejna propozycja w ramach Festiwalu Dyni 2012.
Składniki:
- 50 dag dyni
- 3 jabłka
- mąka (dałam ok. 1,5 szklanki, ale ilość trzeba regulować samemu, patrząc, aby ciasto nie było za rzadkie, ani zbyt gęste – ciasto ma ładnie oblepić dynię i jabłka)
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- tłuszcz do smażenia
- ew. cukier puder do posypania
Wykonanie:
Dynię i jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać żółtka utarte z cukrem, szczyptę soli oraz mąkę. Na koniec wmieszać pianę ubitą z białek. Smażyć placki na rozgrzanej patelni na złoto z obu stron.Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂