Korzenne ciasto dyniowe z dyniową glazurą
Bardzo smaczne ciasto z dodatkiem dyni i moich ulubionych przypraw korzennych. Dodatek dyni sprawia, że babka nie jest sucha, tylko lekko wilgotna. Smaczku całości dodaje przepyszna glazura…tak pyszna, że najchętniej zjadłabym ją cąłą przy pomocy łyżeczki. Przepis pochodzi z bloga Słodka magia od kuchni, a w oryginale od Marthy Stewart. Polecam 🙂
Jest to moja propozycja w ramach Korzennego Tygodnia 2012 prowadzonego przez Ptasię.
Składniki:
Ciasto:
- 2 filiżanki mąki (w przepisie stosowana jest miara “cup” równoważna 200ml – tyle ma przeciętna filiżanka)
- 1/2 filiżanki masła (115g)
- 3/4 filiżanki cukru
- 1/2 filiżanki maślanki
- 3/4 filiżanki dobrze odsączonego dyniowego puree (wykonanego wg tego przepisu)
- 2 małe jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
Na glazurę:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki dyniowego puree
- 1 łyżka mleka
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami wymieszać w osobnej misce. Masło utrzeć z cukrem. Podczas ucierania dodać jajka. Nie przestając miksować wsypać połowę suchych składników, wlać maślankę, następnie drugą część mąki z przyprawami, na końcu dodać puree z dyni. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kasza manną. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka).
Przygotować glazurę. Wszystkie jej składniki umieścić w rondelku i podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając cały czas do połączenia składników. Zagotować. Przestudzić kilka minut, a następnie posmarować glazurą ostudzone ciasto. Smacznego 🙂