Słodka zapiekanka rycerska
Deser wyszedł całkiem smacznie. Zdjęcia natomiast wyszły okropnie i bardzo za nie przepraszam, ale brak dobrego oświetlenia popołudniu daje takie nieciekawe właśnie efekty. Nie lubię tej pory roku…;/
Składniki:
- 6 kromek brioszek (dałam więcej, bo miałam większe naczynie)
- 2 duże gruszki
- łyżka masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 budyń waniliowy (na 500 ml mleka)
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 50 g orzechów włoskich (u mnie laskowe)
- garść suszonej żurawiny
- cukier puder (pominęłam)
Wykonanie:
Kromki brioszek lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gruszki umyć i pokroić na talarki. Na patelni rozgrzać masło, dodać łyżkę cukru, gruszki i smażyć chwilę, aż lekko zmiękną. Skropić je sokiem z cytryny i zdjąć z patelni. Proszek budyniowy, mleko, jajka oraz 3 łyżki cukru wymieszać dokładnie w dużej misce. W powstałej masie zanurzać podpieczone brioszki, a następnie ułożyć je na przemian z gruszkami w naczyniu żaroodpornym. Orzechy posiekamy na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną posypać nimi przygotowaną zapiekankę. Całość zalać pozostałą masą mleczno-budyniową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂