Piernik na Guinnessie
Składniki (na formę kwadratową 20 do 23 cm):
Ciasto:
- 160 ml ciemnego piwa Guinness
- 260 g mąki pszennej
- 160 ml melasy
- 180 ml oleju
- 130 g cukru
- 2 duże jajka
- 2 łyżki kakao
- 1i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 i 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
Zawsze błyszcząca polewa kakaowa (z żelatyną):
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Ciasto:
Piwo
Guinness zagotować, zdjąć z palnika.W średniej wielkości misce
wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon. W większej misce
ubić jajka, cukier, melasę oraz olej do gładkości. Do większej miski
wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując
(tylko do połączenia się składników). Formę wyłożyć papierem do
pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać do niej
ciasto (będzie dość rzadkie).Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 50
– 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Przygotować polewę:
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do
rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty
masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać
wystudzone ciasto. Smacznego 🙂