Piernik na Guinnessie

Przepis na ten piernik miałam na swojej liście “TO DO” od dawna. Znalazłam go kiedyś na blogu u Dorotus, ale widziałam,że robiły go też m.in. Majana, Atina i Cuda.wianki. Nigdy mi jakoś nie było z nim po drodze. A to nie miałam piwa, a to nie wiedziałam, gdzie kupić melasę..a chciałam koniecznie wypróbować, jak smakuje ciasto z jej udziałem. W końcu jednak się przemogłam..wysłałam męża na poszukiwanie brakujących składników, a sama wieczorem zabrałam się za pichcenie. Ciasto nie sprawiło mi żadnych trudności. Szybko się je przygotowywało, ładnie wyrosło. Smak na początku mi nie odpowiadał..choć może nie, to złe słowo. Nie byłam przyzwyczajona do smaku piernika na melasie. Z każdym jednak kawałkiem smakował mi coraz bardziej. Na pewno przygotuję go na zbliżające się święta. Udekorowałam ciasto polewą polecaną przez wyżej wspomniane babeczki, czyli zawsze błyszczącą polewą z przepisu Cinki. Wyszła świetna: bardzo ładnie zastygła, idealnie się kroiła, miała piękny połyski i nie brudziła rąk przy jedzeniu. Polecam :)Piernik ten jest moją propozycją w ramach “VI Festiwalu Pierniczków” prowadzonego przez Majankę.

Składniki (na formę kwadratową 20 do 23 cm):

Ciasto:

  • 160 ml ciemnego piwa Guinness
  • 260 g mąki pszennej
  • 160 ml melasy
  • 180 ml oleju
  • 130 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu

Zawsze błyszcząca polewa kakaowa (z żelatyną):

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie:

Ciasto:

Piwo
Guinness zagotować, zdjąć z palnika.W średniej wielkości misce
wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon. W większej misce
ubić jajka, cukier, melasę oraz olej do gładkości. Do większej miski
wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując
(tylko do połączenia się składników). Formę wyłożyć papierem do
pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać do niej
ciasto (będzie dość rzadkie).Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 50
– 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Przygotować polewę:

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do
rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty
masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać
wystudzone ciasto. Smacznego 🙂