Bruschetta z pomidorami czyli tęsknota za latem

Uwielbiam ta małe grzaneczki..najlepsze są oczywiście latem, gdy nagrzane od słońca pomidory smakują tak idealnie..Czasami jednak i zimową porą zatęskni się za takimi przysmakami..Wtedy wystarczy krótka chwila spędzona w kuchni, chrupiąca bagietka, wyciągnięta z piekarnika, pomidory, czosnek, bazylia..I tyle..można na chwilę próbować zapomnieć, że za oknem panuje zima.. 🙂

Jest to moja propozycja w ramach zabawy kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Składniki:

  • bagietka
  • 2 posiekane ząbki czosnku + kilka ząbków do natarcia grzanek
  • 2 pomidory
  • świeża bazylia (u mnie wymieszana z natką pietruszki)
  • kilka oliwek
  • sól, pieprz
  • olej Kujawski z bazylią oraz Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • ocet balsamiczny
  • suszona fioletowa bazylia

Wykonanie:

Bagietkę pokroić na kromki. Każdą kromkę natrzeć z obu stron przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i skropić obficie olejem z bazylią i czosnkiem. Opiekać je przez kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W miseczce wymieszać pokrojone w kostkę pomidory (można wpierw usunąć z nich skórkę), oliwki w plasterki, drobno posiekany czosnek oraz świeżą bazylię. Dodać łyżkę oliwy z bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Warzywa nałożyć obficie na upieczone grzanki. Skropić z wierzchu delikatnie octem balsamicznym i posypać suszoną fioletową bazylią. Smacznego 🙂