Adwokatowe ciasto na zimno
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- 90g cukru
- 70g mąki
- 20g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa adwokatowo-śmietanowa:
- 100g masła
- 100g cukru pudru
- 350ml adwokatu
- 9 płatków lub 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 500ml śmietany kremówki (30%)
Polewa:
- 150ml adwokatu
- 3 płatki lub 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 2 op rurek do połowy oblanych czekoladą
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 200 stopni przez ok. 20 minut. Ostudzić. Ciasto będzie bardzo niskie. Na nim, wzdłuż brzegu, należy ułożyć rurki – na zmianę: raz czekoladą do góry, raz do dołu.
Masa adwokatowo-śmietanowa:
Masło rozpuścić i przestudzić, a następnie wymieszać je z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać 350ml adwokatu.
Żelatynę w płatkach namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, następnie dokładnie odcisnąć i rozpuścić w dużej misce w małej ilości gorącej wody. Żelatynę w proszku wsypać do małej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować!
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do lekko przestudzonej żelatyny wlać masę adwokatową, dokładnie wymieszać, po czym szybko, ale delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Jeżeli masa jest bardzo płynna, wstawić na 10-15 minut do lodówki. Po tym czasie lekko przemieszać. Wyłożyć masę na upieczone ciasto. Wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 3h.
Polewa:
Żelatynę przygotować wg opisu podanego przy masie, wymieszać ją z pozostałym adwokatem. Mieszankę wstawić na kilka minut do lodówki, po czym delikatnie przemieszać i wylać na wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kolejne 2h. Smacznego 🙂