Jajka faszerowane na dwa sposoby

Dwa rodzaje faszerowanych jajek…pierwsze ze smażonymi pieczarkami i szczypiorkiem, drugie z szynką i natką pietruszki. Obie wersje pyszne i ciekawie prezentujące się na świątecznym stole. Przepis znaleziony na blogu Dodaj i wymieszaj.

Jest to moja propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki prowadzonej przez Mirabelkę.

 

Jajka faszerowane szynką:

Składniki:

  • 6 ugotowanych na twardo jaj
  • 5 plasterków szynki gotowanej
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1,5 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • kilka rzodkiewek do dekoracji

Wykonanie:

Jajka przekroić wzdłuż na połowę. Wyjąć żółtka. Białka ułożyć na talerzu. Szynkę pokroić w małą kostkę i włożyć do  miseczki z żółtkami.  Dodać do nich  majonez, ketchup i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku  solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Powstałym farszem nadziewać białka. Gotowe jajka posypać słodką papryką i udekorować plasterkami rzodkiewki. Smacznego 🙂

 

 

Jajka faszerowane pieczarkami:

Składniki:

  • 6 ugotowanych na twardo jaj
  • 5 dużych pieczarek
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka przekroić wzdłuż na połowę. Wyjąć żółtka. Białka ułożyć na talerzu. Pieczarki drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Przyprawić je do smaku solą oraz pieprzem. Wystudzone przełożyć do miseczki z żółtkami. Dodać drobno posiekany szczypiorek oraz majonez. Wymieszać. Powstałym farszem nadziewać białka. Gotowe jajka udekorować posiekanym szczypiorkiem. Smacznego 🙂