Szmaragdowe risotto czyli risotto ze szpinakiem i zielonym groszkiem
Przepyszne risotto, na które przepis znalazłam u myszy_klapsiary. Zmieniłam co nieco: dodałam zielony groszek, trochę parmezanu i masła, bez których risotto dla mnie nie istnieje. Obawiałam się, czy będzie ono smakowało mojej 1,5-rocznej córce oraz mężowi..ale niepotrzebnie. Oboje zjedli swoje porcje z apetytem. Mąż nawet wziął dokładkę 🙂 Polecam gorąco 🙂
Przepis ten dodaję do akcji Zielono mi prowadzonej przez Pinkcake. Może wspólnymi siłami przywołamy wiosnę?? 🙂
Składniki:
- 350g ryżu arborio
- 1,5 l bulionu
- 5 łyżek białego wina (pominęłam)
- 250g świeżego lub mrożonego szpinaku (dałam 300g świeżego)
- 4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie olej z dodatkiem bazylii)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście mrożonego zielonego groszku
- sól,pieprz, gałka muszkatołowa,suszona bazylia
- 2 łyżki startego parmezanu (to mój dodatek)
- łyżka masła (to mój dodatek)
Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, szpinak przebrać, dokładnie wypłukać i grubo posiekać. Zielony groszek wrzucić do wrzątku i gotować przez kilka minut. Wino wymieszać z gorącym bulionem. Na dużej patelni podsmażyć na oleju cebulę i czosnek. Gdy się już zeszklą, dodać surowy ryż i smażyć do momentu, aż będzie szklisty. Podlać dwoma chochelkami bulionu i gotować pod przykryciem. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodać następną chochelkę. Postępować tak, aż do momentu, gdy ryż będzie miękki. Dodać posiekany szpinak i groszek.Wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku solą,pieprzem, gałką i bazylią. Na koniec dodać parmezan i masło. Wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Podawać ciepłe, posypane z wierzchu parmezanem. Smacznego 🙂